Fullscreen
Architecture December, 29 2012

S House by Glamuzina Paterson Architects

Designed for a family of five, the clients wanted a house that responded to the land’s topography. A 1920s stables to the rear of the site was to be restored into a studio. Located on the southern side of Prospect Terrace in Mt Eden, the 15m wide x 72m long rectangle slopes from the street downwards towards the rear boundary, set back 10m from the street.

S House differs from the standard villa because of its compact form and central circulation, with the elongated plan allowing for an extensive surface connection with the landscape. The activities of the house take place across a singular spine corridor which expands and contracts spatially as the house mediates the site, creating the contradictory east native garden and the west exotic sculpted garden.

The complementary gardens are connected by the children’s play area and bedrooms which occur at the turning point ‘knuckles’ of the plan, opening up to the two ‘parent’ gardens. Stained cedar clads the exterior of the house, with a corrugated iron roof forming a continuous series of hips and valleys. The internal palette is black and white with a black oxide concrete floor and built in furniture.

Selectism