Fullscreen
Architecture April, 28 2013

Fidar Beach House by Raëd Abillama Architects

This summer beach house for a family of five and three guests is situated in Jbeil, along the northern coast of Lebanon. The project from Raëd Abillama Architects aims at preserving the natural qualities of the site by seamlessly integrating itself to the existing landscape. Public spaces are placed at site entry level and private spaces are positioned at the lower levels. The top level is constructed as a platform raised on short columns, with the intention of minimal alteration of the natural rocky landscape, while enhancing the view of the shoreline. The edge of the deck is lowered, along with the strip adjacent to it in order to remove any obstructions in front of the view. Elevating and lowering of the terraces creates a sequence of seating conditions that further animates the outdoor deck. The stairwell and entrance hall are grouped with lighting and ventilation shafts to create a threshold between levels of public spaces.

Selectism