Fullscreen
Architecture April, 10 2014

Blairgowrie Beach House by Wolveridge Architects

A five minutes’ walk from Blairgowrie’s back beach along Bass Strait, this beach house by Wolveridge Architects sits atop an awkward, sloping allotment. The homeowners insisted that the feel of the house be void from reminders of life in the city. As the home’s foundation is made of sand, they excavated under the dwelling area to create a large undercroft and lower ground floor rumpus area. Then they used the fill to create a north facing quadrangle at the upper level. The result is an apparent single-storey, low slung residence. Access to the dwelling is external, a garden path is defined by a line of pillars constructed from rammed earth. This clearly defines the public and private realms, yet provides crossovers and transitional spaces in the form of a sandpit, an outdoor shower area, and landscape planting zones.

The dwelling itself is conceived over four main modules; two main living zones are separated by a services zone which is located directly over the rumpus room below. The fourth module is the semi roofed external living area, linking the interior with the landscape. The materials used throughout the home include generally recycled timbers, blackened plywood walls, a black ceiling, and glossy heat treated mild steel.

Selectism