Fullscreen
Architecture July, 29 2014

River House by MCK Architects

The site of the River House by Sydney’s MCK Architects is both steep and awkwardly shaped, but retains magnificent north-facing panoramic views over the Lane Cove River. The airspace was therefore utilized to gain additional footprint space, and create a floating datum – effectively the street level ground floor plane. This was duplicated as a “lid” over itself hence the two floating parallel floor plates, which cantilever over the existing castle-esque sandstone basement walls. The first floor shingle box remains largely recessive from the river side. The main living zone is a bent tube-shaped form with the kitchen as the fulcrum. The house itself relates to its rectilinear suburban context at its street edge, and it’s more natural contours and organic lines on the non-street side reflecting its greatest influence: the river.

Comments

Close

Selectism