Design
Where form meets function
8 more

Located in an olive grove on Greece’s Peloponnese peninsula is the Villa Ypsilon — designed by London and Brussels-based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd from LASSA Architects.

Characterized by an Ypsilon shaped roof that offers accessible extension of the terrain, while framing the most dramatic views — the roof’s branched off pathways also define three courtyards that form distinct spaces for specific occupancy depending on the course of the sun. The home’s location on the top of a hill provides vistas towards the serene bay of Schiza and Sapientza as well as mountain views towards the east.

Inside, the interior spaces are organized in two main parts — a more private area with three bedrooms and two bathrooms that offers views towards the east and a more common area towards the south containing the kitchen area, and the living room that offers continuous access to all three courtyards.

The circulation through, around and on top of the house forms a continuous promenade comprising indoor and outdoor activities. The form of the concrete shell along with the planted roof and cross ventilation strategy provides an environmental response which prevents the need for mechanical cooling systems.

Additionally, due to the project’s remote location and limited budget, a majority of the construction was prefabricated, and reduced the construction time to 7 months without compromising anything in terms of quality or exceeding the budget.

“We decided to buy a CNC machine that allowed for extensive prototyping and the production of non-standard elements. This included the concrete shell formwork, the livingroom lost formwork/acoustic ceiling, custom window frames, interior furniture and partition systems as well as landscape and pool formers,” Theo Sarantoglou Lalis said. This procedure allowed locally sourced materials such as concrete, terrazzo and marble to be utilized instead of commercial products.

In more architecture news, a brand new and luxurious Park Hyatt Hotel opens at Central Embassy Bangkok.

Words by Renz Ofiaza
Staff Writer

Renz Ofiaza is a Staff Writer at Highsnobiety and based in Brooklyn.

What To Read Next