Design
Where form meets function
5 more

Dutch architecture firm MVRDV along with the Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), have designed China’s massive new library in Tianjin as part of the city’s Binhai Cultural Center and part of a larger urban plan to provide a cultural district for the city.

Covering an enormous 362,744 square feet of space, the library’s rectilinear outer envelope is defined by its topographic interior atrium that is centered by a spherical, mirrored auditorium, touted as the “Eye of Binhai.”

“The Eye is the centre of the library,” MVRDV co-founder Winy Maas said. “It hollows out the building and creates, out of bookshelves, an environment to sit, to read, to hang out, to climb and to access, to create an organic social space. In its heart is the auditorium which mirrors the environment, giving a 360-degree panorama of the space inside; a truly reflective and pensive environment.”

Boasting about 1.2 million books across the sweeping circular architecture, the Tianjin Binhai Library features five floors and books can be found on every corner.

Recently, MVRDV explored futuristic architecture with a multicolored Tetris-like installation.

What To Read Next